Varför?

Hej!

 

Nu har Åsa, Eva och Jag spenderat två dagar på kurs i Karlstad, fredag till lördag (vi kommer att ha tre närträffar till under våren). Det vi går är en 15 hp distanskurs på Karlstad Universitet i Drama och berättande. För mig är det tredje kursen i Karlstad, tidigare har jag läst Drama i naturen 7,5Hp (sommarkurs) och Drama och Konflikthantering 15Hp, och som jag gillar det Universitetet och dess kompetenta och inspirerande pedagoger. Det är faktiskt toppen! Fick frågan från Mia-Marie Sternudd Groth (kursansvarig i Karlstad) Varför vi inte läser i Malmö på högskolan där? Tyvärr har de inga intressanta kurser på Malmö högskola. Kanske borde kursansvariga på Malmö högskola kolla över resterande av landets Högskolor och Universitet vilka kurser som ges och uppdatera sitt kursutbud? Hade ju varit enklare då det kostar en del med resa och boende, men för mig blir det lite semester från vardag och jobb. Fantastiskt att få möjlighet att komma iväg och bara få och inte som vanligt stå som ledare. Eftersom vi är tre kompisar som läser tillsammans blir det dessutom en riktigt trevlig resa med intressanta diskussioner och massor av roliga stunder. Blir många skrattsalvor oss mellan men även på kursen och humöret är på topp när man kommer hem. Känner mig verkligen priviligierad och glad över att ta och ge mig denna möjlighet till utveckling och utbildning. Allt är såklart inte en dans på rosor, studierna kräver att man läser, skriver och reflekterar så det går massor av tid för litteraturstudier, uppgifter och inlämningar osv. Men det är så intressant och kul.

Vill tipsa om denna bok som vi läser på kursen Varför? Handbok i berättande pedagogik av Ulf Ärnström (Lund, 2013). En lättsmält och bra bok som sammanfattar vilka pedagogiska metoder som man kan använda om man vill inom grundskola/förskola införa muntligt berättande. Så här skriver han ”Muntligt berättande är ett enkelt och effektivt sätt att arbeta med språk och självkänsla, skapa koncentration och arbetsro, väcka intresse och motivation, hjälpa elever till djupare förståelse och att minnas kunskaperna bättre.” Ulf Ärnström lyfter också vad i den Nya Läroplanen, Lgr 11, säger om muntlighet och berättande. Otroligt bra bok om man vill påvisa för sin arbetsgivare inom skola, kommunal eller privat, vilka vinster man får genom att arbeta med just berättande som metod i undervisningen. Man får också tips på pedagogiska metoder och inom vilka skolämne man kan använda sig av berättande på olika sätt och såklart beprövade berättelser som praktiserats.

 

 

                                                                                                             /Malin

 
ulla
2014-02-02 @ 18:51:48

Intressant- kul få höra mer ingående vad/hur det går ut på.
Inser ni dessutom haft jätttekul!
Kram




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

teaterskafferiet.blogg.se

Teaterskafferiet är en ideell förening där medlemmarna träffas för att utbyta övningar, lekar och andra tips knutna till ämnet DRAMA. Vi fungerar även som RAD-cell syd/Malmö

RSS 2.0